1. Älä koskaan kirjaudu sisään pääkäyttäjänä (root)
Käytä "sudo" tai "su" käskyjä järjestelmähallintatehtävissä.
2. Käytä aina oman jakelusi paketinhallintatyökalua milloin se vain on mahdollista.
Joskus lähdekoodista asentaminen on ainoa vaihtoehto, mutta käyttäessäsi jakelusi omaa paketinhallintatyökalua voit käyttää sitä myös ohjelmien päivittämiseen ja poistamiseen. Tämä on Linuxin vahvuus.
3. Kuulu aina osaksi jotain yhteisöä.
Jaa vapaasti eteenpäin sitä, mitä olet muilta ilmaiseksi saanut. Tarjoa aina mahdollisuuksiesi mukaan apua ja ohjeita.
4. Sinun tulee lukea dokumentaatiot ja man-sivut.
Lue aina ohjelman dokumentaatio. Ohjelmien kirjoittajat ovat yrittäneet ennakoida sinun kysymyksesi ja antaa vastauksia ennen kuin kysyt niitä.
5. Käytä aina tarjolla olevia tukijärjestelmiä ja -yhteisöjä.
Siirtyminen Linuxiin voi tuntua vaikealta. Se voi turhauttaa, mutta on pajon ihmisiä, jotka haluavat auttaa sinua. Anna heidän.
6. Sinun tulee etsiä.
Yleensä kysymykseesi tai ongelmaasi on jo olemassa ratkaisu. Yritä löytää vastaukset, jotka ovat jo olemassa, ennen kuin pyydät jotain henkilöä antamaan uudestaan vanhan vastauksen.
7. Sinun tulee tutkia uusia mahdollisuuksia.
Linux avaa kokonaan uusia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Kokeile niitä aina kun pystyt.
8. Käytä komentorivityökalua.
Erityisesti, kun olet konfiguroimassa, graafisten työkalujen avulla järjestelmä saadaan toimimaan, mutta opettele käyttämään myös komentoriviä. Monissa tapauksissa komentorivi on ainoa keino saada ohjelmien edistyeet ominaisuudet käyttöön.
9. Sinun ei tule yrittää rakentaa Windowsia.
Linux ei ole Windows klooni. Se on erilainen. Opi arvostamaan näitä eroja.
10. Sinun ei tule luovuttaa.
Voit joutua kokeilemaan useitakin erilaisia jakeluita, ennen kuin löydät itsellesi sopivan. Ja niitä muita jakeluita kannattaa aina välillä kokeilla valinnan jälkeenkin. Linuxiin löytyy useita eri ohjelmia samaa tarkoitusta varten; kokeile mikä sopii sinulle parhaiten (Musiikkiin amarok, xmms, beep, exile - bittorrentteja varten azureus, ktorrent, deluge). Jos et pidä oletusohjelmista, muista, että voit yleensä aina vaihtaa toiseen ohjelmaan, joka ehkäpä sopii sinulle paremmin.
========================================
Käännös englannista suomeksi: dude67
Alkuperäinen teksti: http://linuxbraindump.org/2007/08/13/th ... nux-users/Tilastot: Lähetetty Kirjoittaja dude67 — 13 Touko 2008, 12:45
]]>