Gwenview taitaa olla vaikea muistaa. Itse useamman vuoden käytön jälkeen vieläkin välillä kirjoitan sen väärin alt+F2 ikkunaan gewvnview tai muilla erityisillä tavoilla, sormet ovat vain liian nopeat siihen
Gwenview nimi on erityisen outo siinä mielessä että se on KDE ohjelma, käyttää siis Qt toolkittia ja KDE teemoja, väriteemaa ja KDE ominaisuuksia kuten kio-palveluita ym. Mutta silti sen nimi on G:llä alkava kuin se olisi Gnomen ohjelma. Tästä kävin joskus lyhyen keskustelun kehittäjän kanssa kun hän halusi tietoja paremmasta käyttöliittymästä ja tuolloin moni yhtyi siihen että ohjelman nimi pitäisi olla enemmän KDE tyylinen.
[Offtopic]
Gnomehan on alkanut saamaan ohjelmia joiden nimet ovat neutraaleja ja KDE taas saa useimmiten ohjelmia jotka ovat edelleen K:lla täydennettyjä.
Tämä tulee tuottamaan jatkossa ongelmia etenkin kun ohjelman nimestä ei heti selkeästi erota onko se GTK+ vai Qt toolkittia käyttävä ja näin ollen tuleeko eteen Gnomen hirvitys avaa/tallenna ikkuna vai KDE ihastuttava avaa/tallenna ikkuna. ja miten ohjelma istuutuu työpöydälle.
[/Offtopic]
Gwenview löytyy ihan mandrivan vakio lähteistä, siitä on tullut KDE4:ssa Kuickshow ohjelman korvaaja. Kuickshow mahdollista aikoinaan riittävät perustyökalut kuvien katseluun ja pieneen korjaamiseen kuten kääntämiseen ja kirkkauden/gamman/kontrastin säätö, suurilla askelmilla tosin.
Gwenview on nimenomaan tarkoitettu kuvien katseluun ja selaamiseen. Mutta ei arkistoimiseen. Tätä varten Digikam aikoinaan kehitty joka on nimenomaan arkistoimiseen ja katseluun ja kuvien käsittelyyn, tosin ei niin monipuolisesti kuin Gimpillä eli Digikamin kuvankäsittelyohjelma, Showfoto ei sisällä tasoja tai maalaustyökaluja. Rajaaminen, punasilmäsyyden korjaus, värien korjaus, kääntelyt, perspektiivikorjaukset ym pienet säädöt onnistuvat helposti. Näissä käytetään kipi-plugins ominaisuuksia aika pitkälti ja muistaakseni gwenview voi käyttää niitä kanssa. Showfotossa on vain muutami erinomaisia ja hyödyllisiä omia työkaluja kuten erilaisten mustavalko filmien emulointi ja erinomaisten pluginien käyttö mitä käytetään Ranskan du Louvre taideteoksien digitoimisessa, heidän kehittämänsä vielä. Omaa esimerkiksi _oikean_ kuvan terävöittämisen mahdollistavan ominaisuuden, mitä ei esimerkiksi unsharpmask oikeasti tee. Myös kohinan poisto ym ominaisuudet ovat aika erinomaisia, vaikka kaipaan neatimage kaltaista ohjelmaa Gimpiin. (vaikka winellä sen saisi toimimaankin).
Eli kun digikamin asentaa, suosittelen asentamaan kipi-plugins paketin kanssa (tulee riippuuksia mukana) ja gwenview ohjelman vain kuvien selaamiseen jos tietää mitä hakee. Itse käytän gwenview ohjelmaa ~/pictures hakemiston selaamisessa kun /media/500gb/valokuvat (ulkoinen kiintolevy) taas menee digikamilla missä on kaikki valokuvat ja pictures hakemistossa vain taustakuvia ja muita ladattuja kuvia joita on vain muutama sata, eivätkä ole minun
Gwenview avulla voi siis tehdä nuo CD/DVD tallennukset kanssa, monta muuta asiaa mutta ei omaa IPTC/EXIF ym temppuja. Exif tietoja voi käpistellä tietyillä ehdoilla mutta ei yhtään niin monipuolisesti kuin Digikamilla ja IPTC tagit ym haut puuttuvat kokonaan. Eli käyttäjä on oikeastaan täysin hakemistorakenteen, tiedostojen nimen ja exif "comments" tiedon varassa Gwenview ohjelmaa käytettäessä kun Digikamilla tulee apuun monet muut työkalut ja on nimenomaan suunnattu suurille arkistoille ja monipuolisille rakenteille. Se on myös helppo käyttää